Home / Startpagina
 
 
 
 

 

 PT
NL
FR
EN
Nieuws - Os Rios Profundos

 

7 maart 2013

Na de afrekening van het laatste ARK-festival (zomer 2012) ten voordele van het FUTURE FOR SALE project in India, kon de rekening van de voorlaatste editie (2010, ten voordele van OS RIOS PROFUNDOS) definitief worden afgesloten.  Bleek dat er nog een positief saldo voor de vzw was van € 810.  Bedrag dat werd overgeschreven op onze rekening. Waarvoor dank.


Maart 2012 - Cursus voeding

Het klinkt paradoxaal dat je een tot voor kort onbezoedeld natuurvolk als de Yanomami zou moeten informeren over hoe ze zich gezond kunnen voeden, maar vooral voor het dichtstbijgelegen dorp Bicho Açu drong een voorlichtingscursus 'Voeding' zich op.

Een woordje uitleg is hier op zijn plaats.  Sinds kort krijgen de Yanomami pensoenuitkeringen en ook kindergeld.  Santa Isabel is slechts enkele uren varen van hun dorp verwijderd;  producten die tot voor kort helemaal niet voorkwamen in het Yanomami-dieet (suiker, koffie, rijst, spaghetti, aardappelen, koekjes etc.) kunnen nu probleemloos worden aangekocht.  Bovendien wordt het eetgedrag van de caboclos nagebootst.
Dat betekent dat je in dezelfde schotel (naast vlees of vis) niet alleen de traditionele farinha (maniok) aantreft, maar ook een flinke portie rijst, spaghetti én aardappelen.  Dit alles uiteraard nog eens overgoten door een rijke dosis bonen.  Begrijpelijk allemaal, in plaats van uren te besteden op de eigen roça (plantage) of in de mato (in het bos, voor de pluk), vullen ze voor relatief weinig geld hun maag met zetmelen.  De gevolgen laten zich raden.  Daar waar in het algemene Braziliaanse straatbeeld hoe langer hoe meer obese mensen opvallen, krijgen we nu zelfs in een toch vrij afgelegen dorp als Bicho Açu sinds kort het nieuwe fenomeen van 'dikke' Indianen.

In een poging een bewustwording op gang te trekken betreffende de voedingswaarde van de eigen traditionele landbouw (of pluk-)producten - in tegenstelling tot de bedrieglijke
vul-waarde van te veel zetmelen - werd dus tussen 14 en 23 maart een 10-daagse voedingscursus georganiseerd onder leiding van een voedingsdeskundige.


Januari 2012 - geld voor cursussen

Onze Braziliaanse zuster-vzw 'Os Rios Profundos' ontving R$ 35.000 (equivalent van € 16.000) van de stichting Limpopo (Duitsland) om tijdens 2012 cursussen te organiseren.


November-december 2011: een nieuwe Xapono

Omdat tijdens de vier cursussen van 2011 gebleken is dat het gebouwde gastenverblijf veel te klein was, werd besloten een nieuw logies te bouwen, deze keer helemaal in 'Yanomami-stijl' (xapono).  Dat betekent dat het speciaal ontworpen is op maat van de hangmatten, en met een opening in het (palm)dak, zodat er binnen ook vuren kunnen worden gestookt. De zijkanten van het verblijf zijn (in tegenstelling tot de traditionele xapono) dichtgemaakt - tegen de muskieten - met gevlochten palmbladeren.  De vloer bestaat uit aangestampte aarde. Er is plaats voor 25 hangmatten.

Onder leiding van Cassiano Ironasiteri maken 5 Yanomami's de klus in anderhalve maand af. Het meest tijdrovende (en duurste) in dit project was het verzamelen en plaatsen van de caraná-palmen op het dak. De bouw werd (weer) gesubsidieerd door het Canadese 3% Tiers-Monde.

(klik op foto voor een vergroting)


Juli 2011 - zonnepanelen
(klik op foto voor een vergroting)

Schenking van 3% Tiers Monde (Canada): 2 zonnepanelen (waarde U$ 3.585 = R$ 5.341).
Mét toebehoren komt het totale pakket (batterijen, inversor etc.) op R$ 6000.
 

Aankomst van Chalotte De Wit en Koen Vergauwen, winnaars van de tombola van het Ark-Festival van vorig jaar.


Mei - juni 2011: 2° cursus 'agentes politicos'

Onder leiding van Anne Ballester werd eind mei een tweede cursus 'politieke initiatie' gegeven, min of meer op dezelfde manier georganiseerd als de vorige (ttz, de deelnemers werden opgehaald en teruggebracht, duur van de cursus: 5 weken).

In deze cursus werd er een onderdeel 'milieu' geïntegreerd.
Lesgevers: specialisten Paolo Welcher en Sergio Sá (Instituto Chico Mendes).


April - mei 2011: Instituto Chico Mendes

Het Instituto Chico Mendes is genoemd naar de vermoorde voorvechter van de Rechten van de Rubbertappers en Grondlozen ('Sem Terra').  Het Instituut streeft naar een duurzaam beheer van het Amazonewoud en het respecteren van de rechten van haar bewoners (zowel Caboclos als Indianen).

Onder leiding van Paolo Welcher (vergezeld van een vijfkoppige ploeg) werden de doelstellingen en werking van onze Associação (vzw) onderzocht, en goedgekeurd.
Er werd een initiatie-cursus van een week gegeven voor onze buren van Bicho Açu.


Maart 2011 - Vrouwencursus

Voor de vrouwen van het dichtstbijgelegen dorp, Bicho Açu, werd, in het licht van de problemen die ze hebben vanwege de nabijheid van 'de Beschaving' een specifieke cursus gestart.

Duur: 1 week, 7 dagen
Onderwerp: Alkoholisme (5dagen)
                    Werking van een vzw. (2 dagen)
Geleid door: Jaqueline Pimenta Sanches, afgevaardigde van de Municipio de Santa     Isabel (Voorzitter van de Comissie Onderwijs) - ze was zo tevreden van de cursus dat ze na afloop de functie van penningmeester bij 'Os Rios Profundos' aanvaardde.
 


Januari 2011 - eerste cursus

Bezoek van Gitta Balcarek ( van de Stichting Limpopo/Duitsland, momenteel de belangrijkste sponsor van het project.)

Eerste cursus: voor 'agentes politicos'.  Bedoeling is informatie te verstrekken over hoe de wereld buiten het 'Reservaat' functionneert.
Lesgever: Anne Ballester.
Een succes: 11 Xaponos sturen in totaal 25 afgevaardigden (gezondheidswerkers, leraars etc.).
De cursus duurt twee weken. Er wordt o.a. uitgelegd hoe de Indianen zélf een eigen vzw kunnen oprichten. Ook worden er nog twee weken aan het Portugees besteed.

Dit eerste experiment leert al meteen waar de pijnpunten liggen.  De vervoerskosten
(alle deelnemers moeten in hun respectievelijke dorpen worden opgehaald en teruggebracht) blijken een disproportioneel deel van het budget op te slokken.


November-december 2010

Het schooltje is ondertussen afgewerkt.
Verder werd het woonhuis voor de coördinatrice aangepast (vergroot), alsook het huis voor de 'vigia' (de terreinopzichter).
Bovendien werd er een keuken-refter  gebouwd voor de cursisten.
Het is nu wachten op de eerste cursus.


Oktober 2010

Pierre Ballester, Frans journalist die o.a. een boek schreef over Lance Armstrong, en broer van Anne Ballester verblijft een maand aan de Rio Marauiá, met de bedoeling een boek te schrijven over het werk van zijn zuster bij de Yanomami. Hij bezoekt er de dorpen Bicho Açu, Ixima, Pukima Beira, Ixima Cachoeira, Raita en Tabuleira.


Op 14 juli 2010

schreef 'Ark 30'  3.500 Euro, de netto-winst van het festival,over op de rekening van De Diepe Rivieren!
Een fantastisch bedrag, dat ons toelaat een aantal loonkosten tot het einde van dit jaar te betalen.

Op dezelfde dag kwamen de eerste 'niet-begeleide' bezoekers toe in Puraquequara,
het terrein van de vzw aan de Rio Marauiá.
Ciska Thomas (dochter van acteurs Willy Thomas en Mieke Verdin) die jaren geleden als (twaalfjarig) kind het project al had bezocht, deed de reis nog eens over in gezelschap van haar vriendin Maya Aguilar (20 j).  Een op het eerste gezicht misschien nogal 'riskante' reis (zonder begeleiding) voor twee zo'n jonge meisjes.  De Diepe Rivieren/Os Rios Profundos
had echter het volle vertrouwen in de opvang van de medewerkers ter plaatse.  Een vertrouwen dat niet werd beschaamd:
Vanaf de aankomst op de luchthaven van Manaus, over de reis op de Rio Negro (rivierboot) tot de trip met de buitenboordmotor van Santa Isabel do Rio Negro naar Puraquequara in de jungle, verliep alles zoals afgesproken.
Het gaf ons de zekerheid dat ook in de toekomst gasten probleemloos het project zouden kunnen bezoeken.

Voor alle duidelijkheid: mensen die de vzw steunen zijn welkom op het domein
ze worden er opgevangen door onze medewerkers ter plaatse
(verantwoordelijke-tolk, een visser, een kok, een indiaanse gids)
en kunnen er gratis verblijven

(klik op foto voor een vergroting)


Op 5 juni 2010

organiseerden onze vrienden in Berlijn, de Stichting Limpopo rond de arts Jochen Bürkle,
een benefiet-party, in aanwezigheid van Anne Ballester.
bedoeling is een vriendenkring op te starten, waarvan de leden,
naar het voorbeeld van de 'Fondation 3% Tiers-Monde' in Quebec (cfr.supra)
een klein percentage (3%) van hun loon afstaan ten voordele van 'Os Rios Profundos'.

Anna Ballester was in de maanden mei en juni in Europa (Frankrijk, Engeland, Duitsland) om fondsen te zoeken voor haar (ons) project.  Van de Stichting Limpopo kreeg ze de verzekering jaarlijks op ongeveer € 20.000 te kunnen rekenen.


Zaterdag 26 juni 2010: ARK 30


op het terrein van Dirk Campstein (Hoek 139, Boom)
had een benefiet-reunie- festival 'ARK 30' plaats, ( cfr.affiche)
30 jaar na het laatste ARK-festival
van de legendarische kroeg in Boom
de organisatoren schenken de opbrengst aan het project
van De Diepe Rivieren
hoewel er zo goed als geen reclame was gemaakt
(vanwege de kleinschaligheid van het opzet op privé-terrein)
waren er toch zo'n 350 enthousiasten komen opdagen
die het onderste uit de kan hebben gehaald voor het Goede Doel
 

Greet Cuypers verkocht er drie schilderijen
- die ze maakte naar aanleiding van een verblijf
op het terrein van de Diepe Rivieren in Brazilië -
ten voordele van het project

Chalotte De Wit won de hoofdprijs van de ARK-TOP 5- prijsvraag:
een verblijf (NIET de reis er naartoe!!!) van 2 weken
op de basis van De Diepe Rivieren, aan de Rio Marauiá 
in de staat Amazonas, Brazilië

(klik op foto voor een vergroting)